08 decembrie 2010

Importanta bazinului pentru carantina

Traducere dupa Drs. Foster & Smith Educational Staff

Bazinul de carantina este obligatoriu pentru toti acvaristii dar, din pacate mai putin de 5% din ei il folosesc.

De fiecre data cand aducem un nou locatar pentru acvariu riscam sa aducem si paraziti sau boli. In acelasi timp, vietuitoarele aduse sunt stresate de transport, prin urmare sunt sensibile la a contracta boli. Un bazin de carantina protejeaza toate vietuitoarele din bazinul principal, in timp ce permite recastigarea formei optime a celor nou aduse. Prin urmare, bazinul de carantina este indispensabil unui acvarist.

De ce nu au acvaristii bazine de carantina?

Cei mai multi, din cauza cheluilelilor suplimentare si a necesitatii intretinerii lui. Un bazin de carantina nu trebuie sa fie mare sau scump. Toti cei care folosesc unul spun ca beneficiile lui sunt mult mai mari decat cheltuiala cu el.

Care sunt beneficiile unui B.C.?

In afara de prevenirea raspandirii bolilor, B.C. perite acomodarea noilor vietuitoare cu apa, hrana si conditiile noului loc de viata. Cand nu sunt folosite pentru carantina sunt bune pentru tratament. BC. permite tratamentul animalelor bolnave fara ca speciile sensibile sau plantele sa fie expuse medicamentatiei sau schimbarilor de climat, aerare, etc. Un alt rol al B.C. poate fi de bazin de inmultire a pestilor, de separare a exemplarelor ranite, stresate de alti pesti, sau de crestere a puilor.

Care este dimensiunea unui bazin de carantina?

Oricare, intre 50 si 100 de litri, dupa posibilitatile fiecaruia.

 Ce echipament este necesar?


Cel standard, adica tuburi fluorescente, incalzitor, filtru cu burete, pietre usor de curatat, plante de plastic preferabil, substratul este cel mai bine sa lipseasca din acest bazin.

Cum il dezinfectez?

Intre utilizari sau dupa un tratament, bazinul se dezinfecteaza cu solutie de clor (2%-5%). Orice urma de clor trebuie bine indepartata prin clatire abundenta si repetata inainte de folosirea bazinului. Uscarea indeparteaza de asemenea, multi paraziti, dar nu pe toti. Ustensilele folosite pentru bazinul de carantina nu trebuie sa fie utilizate si la alte bazine pentru a nu transmite boli sau paraziti.
 
Cat dureaza perioada de carantina?

Cei mai multi acvaristi considera ca o perioada de 2 la 4 saptamani este optima. In general, parazitii sunt distrusi de un tratament cu durata de 14-21 de zile. Un schimb de apa de 10%-15% zilnic este recomandat.

Autor traducere: Ovidiu C. 

http://acvaristica.forumgratuit.ro

Numarator de bule CO2 - DIY.

 Pentru cei impatimiti de DIY va propun aici un mic proiect cu un numarator bule de CO2.

Unelte necesare :

1. O masina de gaurit
2. Un burghiu bine ascutit de 5,5 mm
3. O foarfeca



Materiale necesare:
1. Un tub de plastic transparent, in cazul de fata vom folosi un preformat PET.
2. Capac filetat.
3. Doi robineti de aer, dar sa aiba prevazut o-ringul de etansare la interior.
4. O bucata de furtun.
5. O brida de sustinere pentru viitorul numarator.

Am ales pentru intrare si iesire CO2 din numarator doi robineti mai mult pentru partea estetica ( arata mai chic ) si pentru ca intamplator ii aveam prin cutia cu minunatii. Atentie - Sa nu se foloseasca pentru reglaj robinetii si nici sa nu ii uitati pe pozitia inchis sa nu aveti surprize. Se pot folosi si alte materiale dar scopul final sa ramana acelasi si sa se potriveasca. Eventual se fac ajustari in functie de diametrul pieselor.



Executie :
- Se gaureste dopul ca in imaginea nr.1 gaurile fiind diametral opuse. Ar fi bine daca se poate ca marginile lor sa fie cat mai regulate si rotunde din motive de etanseitate. Gaura se da din interiorul dopului catre exterior cu dopul asezat pe o suprafata dura si plana, cum ar fi o bucata de lemn.
- Se taie o bucatica de furtun de apx. 15 mm, se introduce intr-una din gauri, si se lasa in partea superioara un 2-3 mm afara ca in imaginea nr.2 . Dupa care se introduce cu grija stutul robinetului.
- Se masoara cealalta bucata de furtun in asa fel incat sa ramana afara tot 2-3 mm iar partea din interior sa ajunga cat mai jos in tub. Partea de jos a furtunului se taie la 45 de grade.
- La fel se introduce in gaura ramasa libera si robinetul in furtun ca in imaginea nr.3 .
- Astfel ca etanseizant intre marginile gaurilor si robineti avem furtunul. Probat cu alta ocazie un montaj asemanator si a rezistat la presiunea de proba de 3 atmosfere fara nici un fel de scapari de aer.












Autor: Sorin C
http://acvaristica.forumgratuit.ro/hardware-f30/numarator-de-bule-co2-diy-t1276.htm


http://acvaristica.forumgratuit.ro