01 noiembrie 2010

Cultivarea viermilor micro

Trei moduri de cultivare a viermilor micro
http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/

1-Cultura micro se face în felul următor: umplem fundul unui ghiveci larg şi scund cu pietriş amestecat cu zaţ de cafea spălat şi uscat, apoi introducem în acest mediu nutritiv viermi micro. Deasupra aşezăm un strat subţire de pietriş şi acoperim totul cu o placă de sticlă. Viermele destinat ca hrană peştilor este împins cu o pensulă sau cu o bucăţică de celuloid de pe placa de sticlă în acvariu. Suedezul Pinter indică drept mediu nutritiv fulgi de ovăz muiaţi în lapte, care trebuie udaţi din cînd în cînd cu drojdie (triturată pînă ce se face ca laptele). După acest autor, viermii se dezvoltă cel mai repede la temperatura de 25—30°C, dar le prieşte şi temperatura camerei. Cultura se epuizează în 2—3 săptămîni, de aceea trebuie înnoită din timp.

2-Pentru a se forma o cultură de microviermi, se foloseşte o tavă de plastic cu capac. Pe
fundul ei, se pune pământ, pietriş în care se realizează o scobitură şi în care se aşează pâine
înmuiată în lapte / iaurt. Se iau viermi din altă cultură, se aşeză pe substratul organic şi apoi se dă ca hrană puţin iaurt. Acoperim totul cu un geam, având grijă ca iaurtul să fie sub nivelul
geamului. După 10-16 ore, la o temperatură de 18-25°C, viermii se vor urca pe geam, ei
înmulţiindu-se foarte repede. Acest geam care este acoperit de viermi, îl clătim în apa
acvariului unde sunt puii. Punem din nou puţin iaurt şi astfel ciclul se reia.

Pentru a creste cultura, pune un centimetru sau mai putin de fulgi de ovaz muiati in apa pe fundul unui borcanel (poti folosi un pahar de la iaurt) si adauga cultura de viermi pe care ti-ai cumparat-o.
Acopera borcanul si fa cateva gauri de ac in capac pentru a lasa putin aer sa intre fara riscul de a se usca colonia de viermi. In cateva zile vei avea o cultura de viermi bine dezvoltata. Cultura de viermi poate fi folosita circa doua saptamani. Dupa doua, trei saptamani cultura de viermi va incepe sa miroasa foarte urat si probabil o vei arunca. Daca te astepti sa mai ai un lot de alevini, opreste cativa viermi si lasa-i sa se usuce. Viermii supravietuiesc uscati cateva saptamani si ii poti folosi pentru a incepe o noua cultura de nemetode.

3- Alt mod de a cultiva microviermii: 
O cutiute mai lata preferabil din plastic transparent, sa fie prevazuta si cu capac. Capacului i se va da cateva gauri pentru aerisire.
Cultura se prepara astfel: se ia miez de paine si se framanta cu iaurt sau smantana pana se obtine o pasta, se intinde pe fundul cutiei si se presara cateva bobite de drojdie "ajuta la fermentare" se introduc o colonie de microviermi procurata din cultura mai veche sau recent achizitionata din alte surse. Trebuiesc lasati cateva ore pentru inmultire, aproximativ 20/30 de ore, temperatura sa fie intre 24°/30° C. Viermi micro fiind vizibili pe peretele cutiei.  Modul de administrare: se ia cu o pensulica microviermi dupa peretii cutiei si se administreaza cantitatea dorita la alevini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu