21 octombrie 2010

Plante naturale si artificiale

Avantaje ale plantelor vii in acvariu:
- absorb dioxidul de carbon ziua
- degaja oxigen ziua
- absorb toxinele
- ajuta la proliferarea bacteriilor benefice
- sunt sursa de hrana
- inhiba cresterea algelor

Dezavanteje ale plantelor vii in acvariu:
- noaptea pot cauza lipsa de oxigen
- cand mor creaza reziduri
- pot fi purtatoare de paraziti
- nu sunt usor de curatat
- au nevoie de multa lumina


Avanteje ale plantelor artificiale in acvariu
- nu afecteaza nivelul oxigenului din acvariu
- nu creaza deseuri
- nu au paraziti
- se indeparteaza si se curata usor
- nu au nevoie de lumina speciala

Dezavantaje ale plantelor artificiale in acvariu
- nu absorb dioxidul de carbon
- nu elibereaza oxigen
- nu absorb toxine (nitrati/fosfati de ex.)
- nu ajuta la proliferarea bacteriilor benefice
- nu pot fi folosite ca sursa de hrana
- nu inhiba cresterea alegelor

Yoyo Loach, Almorha Loach, Pakistani Loach, Reticulated loach



poze: Sorin C.
Cateva detalii si poze ( personale ) cu acest peste.

Nume stiintific: Botia almorhae (Gray, 1831)

Nume comun: Yoyo Loach, Almorha Loach, Pakistani Loach, Reticulated loach

Sinonime: Botia Lohachata

Areal de raspandire: India, Nepal, Bangladesh.

Dimorfism sexual: Femelele sunt in general mai rotunjoare la corp decat masculii si pot deveni extrem de grase cand sunt pline de icre. Masculii prezinta o culoare mai rosiatica in jurul mustatilor si gurii.

Marime maxima: 15 centimetri.

Similar cu: Botia rostrata, Botia histrionica

Intretinere: In natura, acesti pesti traiesc in zone mai calme de pe cursurile apelor curgatoare. Puietul este gasit in ape foarte putin adanci. Bazinul in care sunt tinuti ar trebui sa contina multe locuri ferite create de lemne si pietre. Excelenti sapatori care apreciaza un substrat mai nisipos astfel le sunt protejate mustatile si partea abdominala. Lumina nu trebuie sa fie puternica.

Hranirea: Fulgi de calitate, pelete scufundatoare, pelete cu alge, Bloodworm, creveti tocati. Evitati suprahranirea deoarece sunt foarte lacomi. Aceasta specie este o foarte avida consumatoare de melci.

Parametrii apei: pH:6.5-7.5 Duritate: Medium Max dh: <12

Temperatura: 22-27.7°C

Inmultire: Nu se reproduc in acvariu, dar femelele adulte vor depune deseori icre.
http://acvaristica.forumgratuit.ro

Poze ale acvaristilor

http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/





http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/

20 octombrie 2010

Pesti tropicali

Esti gata pentru un acvariu?
Pestii tropicali sunt frumosi atunci cand ii privesti, dar cresterea lor cere multa dedicatie si multa munca. Acvaristica este o pasiune pa care multi ar vrea sa o aiba, dar cu care putin reusesc sa se descurce. Fiind copii, majoritatea isi doresc sa aiba acvarii in camera, mai ales daca au vazut asemenea acvarii la prietenii lor. Totusi, este bine ca oricine sa-si faca un acvariu? Iata cateva lucruri la care e bine sa te gandesti daca planuiesti sa incerci acest hobby.

Inainte de toate, gandeste-te ca desi nu pot latra sau mieuna cand le este foame, cand sunt maltratati sau lasati o lunga perioada de timp fara sa li se faca curatenie, pestii sunt totusi fiinte vii care au nevoie de multa atentie si de ingrijire responsabila. Hotararea de a avea un acvariu necesita acelasi tip de dedicare pe termen lung ca si hotararea de a achizitiona un catel sau o pisica. Un acvariu implica o serie de cheltuieli, munca de cercetare si curatenie saptamanala. Pestii trebuei sa fie hraniti cel putin o data pe zi, asa ca daca calatoresti mult si locuiesti singur nu e o idee prea buna sa-ti iei un acvariu. Pe de alta parte un acvariu este o buna modalitate de a te educa in ceea ce priveste cresterea unor fiinte in mod responsabil si iti va decora in acelasi timp locuinta cu o pata de culoare.

Exista doua tipuri de acvarii: acvariile de apa dulce si acvariile de apa sarata. Ca regula de baza acvariile de apa dulce sunt mai usor de amenajat si de intretinut, dar sunt si mai susceptibile la schimbari subtile, cum ar fi temperatura apei sau nivelul iluminarii. Acvariile de apa sarata sunt mai dificil de amaenajaat si necesita mai multa cheltuiala, dar o data ecosistemul format ele vor avea nevoie de mai putina intretinere si de mai putina munca decat acvariile de apa dulce. Ai in vedere totusi ca inainte de a decide sa amenajezi un acvariu trebuie sa te documentezi foarte bine referitor la speciile de pesti pe care le poti creste, la compatibilitatile dintre specii, la conditiile pe care fiecare specie le prefera, la spatiul de care au nevoie, temperatura apei, nivelul ph-ului si duritatea apei. Fii sigur ca iti faci temele cu privire la toate aceste detalii inainte de a merge la pet shop si de a cumpara cativa pestisori. Ai in vedere ca un acvariu mic poate fi usor de amenajat, dar neangrijit asa cum trebuie poate la fel de bine sa devina un dezastru care sa-ti distruga pasiunea pentru acvaristica si viata unor fiinte nevinovate.
http://www.animale-iubite.ro/
www.acvaristica.forumgratuit.ro

Acvariile marine

www.acvaristica.forumgratuit.ro

Acvariile marine de recif sunt mai dificil de tinut decat niste acvarii de apa dulce, insa frumusetea pestilor si a posibilitatilor de "amenajare" ale acvariilor suplinesc din plin munca depusa pentru intretinearea acestor "bijuterii acvatice". Pentru a intelege mai bine modul de viata pe care e bine sa-l oferi pestilor din acvariul personal este bine sa cunosti cateva aspecte despre viata pestilor...
Pestii marini de recif
Acvariile marine de recif sunt mai dificil de tinut decat niste acvarii de apa dulce, insa frumusetea pestilor si a posibilitatilor de "amenajare" ale acvariilor suplinesc din plin munca depusa pentru intretinearea acestor "bijuterii acvatice".

Pentru a intelege mai bine modul de viata pe care e bine sa-l oferi pestilor din acvariul personal este bine sa cunosti cateva aspecte despre viata pe care pestii marini de recif o duc in libertate, precum si cateva aspecte ale structurii complexe numite "recif".

Reciful in sine este o structura de o complexitate extrema, care ofera posibilitatea de a trai nu doar sutelor de specii de pesti pe care le adaposteste, ci si numeroaselor specii de moluste si nevertebrate. Reciful in sine este o lume imensa in care diverse specii de pesti marini reusesc sa traiasca la fel de comod chiar daca au diferite modalitati de a se inmulti, de a vana, de a se hrani si de a se ascunde.

Cea mai izbitoare caracteristica a pestilor de recif, luati ca o comunitate, este diversitatea lor. In recifurile de corali din zonele oceanului Atlantic si ale Pacificului indian traiesc peste 4000 de specii de pesti marini, aproximativ 18% din numarul total al pestilor de pe glob. Numarul mare de specii de pesti care traiesc in recifurile de corali se datoreaza faptului ca un recif poate oferi o gama foarte larga de habitaturi diferite, care sa implineasca necesitatile numeroaselor specii diferite de pesti. Reciful va oferi pestilor diferite grade de apropiere fata de tarm, diferite moduri de expunere la curentul marin si la valuri, diferite moduri de expunere la lumina solara, diferite cantitati de alge sau plancton, care servesc drept hrana.


Pentru ca am observat cat de numeroase sunt speciile de pesti care traiesc intr-un recif este usor de inteles ca modurile de viata ale acestora difera foarte mult, si la fel modul acestora de a se inmulti. Majoritatea speciilor de pesti din recif vor arunca in apa ouale si sperma, fecundarea avand loc in apele medii ale oceanului. Totusi numeroase specii din recif vor prefera sa se inmulteasca depunand oua pe substratul recifului, construind cuiburi in care sa depuna ouale sau chiar vor pastra ouale fertilizate in gura pana cand puii vor ecloza.

Majoritatea pestilor de recif au o perioada oceanica, si o perioada sedentara. In cadrul perioadei oceanice, pe o durata de la 9 pana la 100 de zile, in functie de specie, pestii traiesc in ocean, cautand un recif in care sa-si petreaca restul vietii. Cand pestii au gasit reciful ei se "stabilizeaza", iar corpul lor sufera numeroase modificari. De cele mai multe ori pestii o data stabilizati intr-un recif isi vor trai tot restul vietii in acesta, in perioada sedentara.

Cum se hranesc pestii de recif

In recif sunt diferite tipuri de pesti, cu diferite modalitati de hrana. Esxista grupa pestilor care se hranesc cu plancton, si care sunt fie pesti diurni, fie pesti cu activitate nosturna. Acesti pest circula de obicei in bancuri, cautandu-si hrana.

Alta categorie de pesti sunt pestii ierbivori. Acestia se hransec mai ales cu alge, si joaca un rol foarte important in pastrarea echilibrului natural al recifului, impiedicand algele sa se dezvolte peste masura.

Pestii care se hranesc cu nevertebrate sunt un numar foarte mare de specii, printre care se regasesc pestii Iinger sau pestii Fluture. Acestia consuma polipi de coral, moluste nevertebrate si alte tipuri de nevertebrate.

Pestii omnivori se pare ca au avut origini carnivore, si in timp au inceput sa consume orice tip de hrana. Pestii omnivori consuma nevertebrate, crustacee, stele de mare si alge.

Pestii carnivori traiesc mancand alte tipuri de pesti. Acestia sunt pesti de marime mai mare, care isi desfasoara activitatea pradatoare mai ales in zori, sau seara, cand sunt mai greu de observat de catre ceilalti pesti.

O alta categorie de pesti sunt pestii care traiesc mancand mucusul si parazitii care se dezvolta pe trupurile celorlalti pesti, asemeni pestelui neon, sau al anumitor pesti sanitari.

Este bine de stiut ca aceste grupuri de pesti traiesc in interdependenta, si un dezechilibru produs in oricare grup ajunge sa influenteze viata sau dezvoltarea celorlalte. Pe scara larga, planetara, disparitia prea multor specii de pesti va conduce chiar la disparitia ecosistemului natural asa cum il cunoastem astazi.

http://www.animale-iubite.ro/

18 octombrie 2010

Rezultatul bombei cu co2 la acvariu








Autor poze: Sorin C.

co2 pentru acvariu / plante

www.acvaristica.forumgratuit.ro

Imagini pentru a construi bomba co2 pentru acvariu.

Reteta CO2 ( a la bomba ).

La un acvariu de 50 litri o bomba facuta cu gelatina si "reglata" din amestec o sa dea maxim 2 bule pe secunda. Chiar si cu un reactor bun, daca ai lumina si folosesti fertilizare nu o sa se intample nimic grav. Vad ca multa lume vorbeste din auzite cu bombe explodate. E corect, s-a intamplat de 2-3 ori. De ce? Din lenea si dezinteresul unora care inteleg ca acvaristica ca un must-have doar de a avea cu ce sa se laude si atat. Daca ai un KH mai mic de 2, trei fire amarate de plante care sa nu poata consuma CO2-ul si un acvariu de vreo 10 litri e posibil cu o bomba sa intoxici pesti. Dar doar atat. La un acvariu de 50-70 litri plantat mediu si cu o lumina de minim 35-40 lumeni pe litru in veci nu o sa cobori PH-ul sub 7, ma refer cu ajutorul unei bombe cu o compozitie facuta ca la carte.

Reteta care o folosesc eu , ca tot veni vorba de scris ca nebunul si fara un raspuns concludent:
Pentru un pet de 2 litri:
-500 grame zahar
-1300 ml apa
-1 plic gelatina
-1 plic drojdie uscata
-1 plic bicarbonat de sodiu
Se dizolva zaharul si in functie de duritatea apei mai adaugati un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu ( o apa cu un kh de peste 8 nu mai este nevoie de bicarbonat, la o apa cu un kh de 2 punet-i o lingurita rasa )in 1100 ml apa calda, separat in 100 ml apa la temperatuara maxima de 50 grade se pune la inmuiat gelatina, dupa care se va adauga peste apa cu zahar si se amesteca usor pentru a nu face spuma si se lasa minim 18 ore la frigider.

A doua zi in 100 ml apa calduta , maxim 40 grade, se pune la inmuiat un varf de lingurita de drojdie, aproximativ cat 4 boabe de mazare si f. f. f. f. bicarbonat de sodiu pentru cei care au apa cu un KH mai mic de 4. Dupa ce sticla cu gelatina a ajuns la temperatura camerei se adauga apa cu drojdie si se monteaza sticla la "instalatie".

Reactia va incepe dupa 3-6 ore in functie de temeperatura sticlei. Posibil sa fie si in afara marjei data de mine, asta in functie de multe aspecte printre care si eroarea umana. Recomand ca sa folositi instalatia fara vreun robinet sau daca este il dati la maxim ca sa circule co2 fara impediment. Nu opriti noaptea CO2-ul. Pentru cei cu foarte putine plante si fara lumina suficienta care sa faca plantele sa creasca si sa consume dioxidul nu va recomand asa ceva. E ca si cum ti-ai pune abtipild cu MOMO pe o dacie 1310 produsa in 1986 si facuta svaiter de rugina. Si sa nu uit, un cheker, drop cheker, indicator permanent de CO2/PH. Google-it. Nu este o avere si cu solutia reactiv o sa va ajunga un an de zile.

LE. Sa nu uit, ce este mai important, reteta aceasta este rezultatul "cercetarilor" mele indelungate si la o temperatura ambianta intre 20 si 24 grade compozitia trebuie sa tina mai bine de 5 saptamani. Cei care vor mai mult gaz se poate pune la inceput mai multa drojdie, pana la o lingurita rasa si un pic. Dar va tine mai putin de o luna compozitia. Iar la aceasta cantitate recomand un vas decantor dupa bomba pentru a nu avea suprize cu spuma produsa, care va fi un pic mai mare. Si pentru cel putin pentru primele 24 ore incercati sa supravegheati instalatia pentru a nu avea probleme.

Succes. Nelamuriri? Intrebarile pe PM.

Autor: Sorin C.

15 octombrie 2010

OurToolbar forum acvaristic

http://acvaristicaforum.ourtoolbar.com/

OurToolbar forum acvaristic,
Se instalează în câteva secunde, Include soft pentru dezinstalare
obtiuni: youtube.com, tinypic.com, radio, yahoo, tv online, facebook, games, ceas, meteo, forum acvaristic, blog acvaristic, motor de cautare google.

Plante de acvariu, catalog identificare

Plante de acvariu, catalog identificare

www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php


www.acvaristica.forumgratuit.ro

Compatibilitatea pestilor. Catalog

Catalog, compatibilitatea pestilor.

http://www.liveaquaria.com/general/compatibility_chart.cfm


http://www.petco.com/assets/livefish/freshwaterchart.html


http://www.aquariumlife.net/fish-compatibility-chart.gif


www.acvaristica.forumgratuit.ro

Barbus Tetrazona (Tiger barbs)


Barbus Tetrazona (Tiger barbs)


Tetrazonele fac parte din subfamilia Cyprinidae de pesti de apa dulce, native din Asia de Sud-Est. Culorile lor stralucitoare, comportamentul de grup, si usurinta intretinerii si reproducerii au facut sa devina un peste popular in comertul acvarist. Peste 70 de specii BT sunt in prezent comercializate in lume. Modele de culoare ale tetrazonelor umplu spectrul de frecvente de la negru la rosu, verde si auriu, cu puiet ce afiseaza culorile la o varsta frageda. BT care au fost hibridizati pentru a sublinia combinatiile de culori luminoase au crescut in popularitate si productie in ultimii 20 de ani.

Aria naturala geografica a BT se extinde in intreaga Sumatra, Borneo, Thailanda, si Malaezia. A fost raportat faptul ca BT a fost gasit in apele clare sau tulburi, putin adanci, din fluxurile care curg moderat. Distributia in Malaezia indica faptul ca BT prefera apele dure, cu o concentratie de carbonat de calciu (CaCO3) mai mare de 40ppm (parti per milion).

BT prospera in apa cu duritate de 100 la 250 ppm CaCO3 si un pH de 6,5 - 7.5.
Gama de temperatura optima pentru crestere si dezvoltare este de 22-25 °C.
Reproductia are loc atunci cand temperatura in mod stabil se situeaza intre 23-28 °C, iar 25 °C fiind cea ideala.
BT nu sunt capabili sa reziste la temperaturi mai mici de 18 °C sau mai mari de 32 °C.

BT de obicei atinge maturitatea sexuala la o lungime a corpului de 20 - 30 milimetri in lungime totala sau la aproximativ 6-7 saptamani de la nastere. Cu toate ca BT nu au dimorfism sexual evident, masculii afiseaza o coloratie de culoare rosu aprins pe aripioare si bot, in timp ce femelele tind sa fie mai rotunde in regiunea abdominala si mai putin colorate. Pestii maturi pot ajunge la o lungime maxima de 5 cm si o latime de 2 cm.

Plantele acvatice sau radacinile sunt adesea alese de femele ca suport pe care sa depuna icrele. In cadrul procesului de depunere, masculul se ataseaza de femela cu aripioare sale timp in care icrele si laptii sunt eliberate pe substrat. Acest comportament poate dura mai multe ore sau pana cand toate icrele sunt eliberate. Mai multe sute de icre pot aparea intr-o singura runda de depunere (aprox 300).

Perechile de pesti alese pentru reproducere se recoamanda a fi alimentate cu o dieta de viermi rosii congelati, viermi tubifex, artemia sau fulgi de calitate cel putin de 2 sau de 3 ori pe zi pana la satietate pentru o perioada de doua saptamani.

Perechea de pesti se muta intr-un bazin-maternitate de 40 de litri, cu putina aerare. O perie de plastic mare si rigida, plasata cu tepii in sus, este foarte buna pentru utilizarea drept substrat de depunere a icrelor, pentru ca nu permite parintilor sa consume icrele, si sunt usor de manevrat. Dupa depunere parintii se scot din acvariul-maternitate.

Icrele ar trebui sa eclozeze in trei zile, in cazul unei temperaturi de 25 ° C la 27 ° C.
Puii nou eclozati nu inoata timp de doua zile, si se hranesc din sacul matern in care au fost pana acum.
La maxim trei zile dupa eclozare sacul este de obicei absorbit si dispare.
Puii apoi se hranesc de preferat cu artemia proaspat eclozata(nauplii), sau micro-hrana.
Supra-hranirea poate polua rapid apa, in consecinta hranirea mai deasa cu portii mai mici,
poate reduce riscul de crestere a nivelului de amoniac, ce poate ucide cu usurinta puietul.

BT, la fel ca multi pesti de acvariu, are un tub digestiv care este foarte ineficient in digestia hranei. Impartind cantitatea zilnica de hrana in trei sau mai multe portii va elimina un exces de hrana neconsumata si va reduce reziduurile organice si nevoia de oxigenare mai mare, obtinandu-se in acelasi timp o dezvoltare accentuata a pestilor.

Atentie:
Introducerea acestei specii într-un acvariu comunitar poate fi riscanta. Tetrazonele sunt niste pesti foarte activi si energici,
care au reputatia ca ciupesc inotatoarele colocatarilor acvariului.
Acest comportament este cel mai adesea atribuit faptului ca nu aveti destule tetrazone in bazin.
Cel mai bine se comporta atunci cand sunt tinute în grup de 6 sau mai multe.
Avand în vedere natura lor destul de agresiva, ar putea fi o idee buna sa ne gandim de doua ori
inainte de a le adauga intr-un acvariu comunitar.


Acest articol a rezultat din traducerea si condensarea mai multor documentatii despre Barbus Tetrazona.
Sper sa va ajute in a creste, si chiar a reproduce sanatosi si fara probleme acesti pesti care mie personal imi plac extrem de mult.

Cu stima, mike.
Autor: Mihai B.
text preluat de pe :   www.acvaristica.forumgratuit.ro