15 octombrie 2010

Barbus Tetrazona (Tiger barbs)


Barbus Tetrazona (Tiger barbs)


Tetrazonele fac parte din subfamilia Cyprinidae de pesti de apa dulce, native din Asia de Sud-Est. Culorile lor stralucitoare, comportamentul de grup, si usurinta intretinerii si reproducerii au facut sa devina un peste popular in comertul acvarist. Peste 70 de specii BT sunt in prezent comercializate in lume. Modele de culoare ale tetrazonelor umplu spectrul de frecvente de la negru la rosu, verde si auriu, cu puiet ce afiseaza culorile la o varsta frageda. BT care au fost hibridizati pentru a sublinia combinatiile de culori luminoase au crescut in popularitate si productie in ultimii 20 de ani.

Aria naturala geografica a BT se extinde in intreaga Sumatra, Borneo, Thailanda, si Malaezia. A fost raportat faptul ca BT a fost gasit in apele clare sau tulburi, putin adanci, din fluxurile care curg moderat. Distributia in Malaezia indica faptul ca BT prefera apele dure, cu o concentratie de carbonat de calciu (CaCO3) mai mare de 40ppm (parti per milion).

BT prospera in apa cu duritate de 100 la 250 ppm CaCO3 si un pH de 6,5 - 7.5.
Gama de temperatura optima pentru crestere si dezvoltare este de 22-25 °C.
Reproductia are loc atunci cand temperatura in mod stabil se situeaza intre 23-28 °C, iar 25 °C fiind cea ideala.
BT nu sunt capabili sa reziste la temperaturi mai mici de 18 °C sau mai mari de 32 °C.

BT de obicei atinge maturitatea sexuala la o lungime a corpului de 20 - 30 milimetri in lungime totala sau la aproximativ 6-7 saptamani de la nastere. Cu toate ca BT nu au dimorfism sexual evident, masculii afiseaza o coloratie de culoare rosu aprins pe aripioare si bot, in timp ce femelele tind sa fie mai rotunde in regiunea abdominala si mai putin colorate. Pestii maturi pot ajunge la o lungime maxima de 5 cm si o latime de 2 cm.

Plantele acvatice sau radacinile sunt adesea alese de femele ca suport pe care sa depuna icrele. In cadrul procesului de depunere, masculul se ataseaza de femela cu aripioare sale timp in care icrele si laptii sunt eliberate pe substrat. Acest comportament poate dura mai multe ore sau pana cand toate icrele sunt eliberate. Mai multe sute de icre pot aparea intr-o singura runda de depunere (aprox 300).

Perechile de pesti alese pentru reproducere se recoamanda a fi alimentate cu o dieta de viermi rosii congelati, viermi tubifex, artemia sau fulgi de calitate cel putin de 2 sau de 3 ori pe zi pana la satietate pentru o perioada de doua saptamani.

Perechea de pesti se muta intr-un bazin-maternitate de 40 de litri, cu putina aerare. O perie de plastic mare si rigida, plasata cu tepii in sus, este foarte buna pentru utilizarea drept substrat de depunere a icrelor, pentru ca nu permite parintilor sa consume icrele, si sunt usor de manevrat. Dupa depunere parintii se scot din acvariul-maternitate.

Icrele ar trebui sa eclozeze in trei zile, in cazul unei temperaturi de 25 ° C la 27 ° C.
Puii nou eclozati nu inoata timp de doua zile, si se hranesc din sacul matern in care au fost pana acum.
La maxim trei zile dupa eclozare sacul este de obicei absorbit si dispare.
Puii apoi se hranesc de preferat cu artemia proaspat eclozata(nauplii), sau micro-hrana.
Supra-hranirea poate polua rapid apa, in consecinta hranirea mai deasa cu portii mai mici,
poate reduce riscul de crestere a nivelului de amoniac, ce poate ucide cu usurinta puietul.

BT, la fel ca multi pesti de acvariu, are un tub digestiv care este foarte ineficient in digestia hranei. Impartind cantitatea zilnica de hrana in trei sau mai multe portii va elimina un exces de hrana neconsumata si va reduce reziduurile organice si nevoia de oxigenare mai mare, obtinandu-se in acelasi timp o dezvoltare accentuata a pestilor.

Atentie:
Introducerea acestei specii într-un acvariu comunitar poate fi riscanta. Tetrazonele sunt niste pesti foarte activi si energici,
care au reputatia ca ciupesc inotatoarele colocatarilor acvariului.
Acest comportament este cel mai adesea atribuit faptului ca nu aveti destule tetrazone in bazin.
Cel mai bine se comporta atunci cand sunt tinute în grup de 6 sau mai multe.
Avand în vedere natura lor destul de agresiva, ar putea fi o idee buna sa ne gandim de doua ori
inainte de a le adauga intr-un acvariu comunitar.


Acest articol a rezultat din traducerea si condensarea mai multor documentatii despre Barbus Tetrazona.
Sper sa va ajute in a creste, si chiar a reproduce sanatosi si fara probleme acesti pesti care mie personal imi plac extrem de mult.

Cu stima, mike.
Autor: Mihai B.
text preluat de pe :   www.acvaristica.forumgratuit.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu