http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/
Filtrare
Un acvariu proaspat instalat nu este un mediu perfect stabil.
Odata cu diversele tipuri de filtrari el reuseste sa se stabilizeze in timp.
Acvariile moderne urmaresc asemenea oricarui sistem ecologic sa atinga stadii de climax.
Este util si necesar ca un acvariu sa fie cu volum cat mai mare si datorita aspectului estetic si datorita capacitatii mai usoare de stabilizare.
Filtrarea acvariilor implica 3 aspecte:
filtrarea mecanica (fizica)
filtrarea chimica
filtrarea biologica
Majoritateafiltrelor utilizate in acvaristica pun accent pe filtrarea fizica. Aceasta desigur ca este foarte necesara. Scopul ei este eliminarea suspesiilor ce apar in apa datorita hranirii pestilor. Materialele filtrante sunt fibre sintetice, nisipul, pietrisul,buretii sintetici si vata. Recomandabil pentru aceste filtrari ar fi utilizarea filtrelor interne.
Sunt extrem de usor de utilizat si de asemenea practice si eficiene. Unele din aceste filtre au si capacitatea de oxigenare a apei.
Filtrarea biologica este insa de asemenea un aspect extrem de necesar a fi atins in orice acvariu ornamental. El se bazeaza pe aparitia unor culturi de bacterii in masa apei si de asemenea in substrat. Pentru a avea un astel de "filtru" este necesar ca acvariul sa fie de la bun inceput astfel proportionat ca la baza sa prezinte un substrat de cca 5 cm de pietris sau chiar si nisip in raport de cca 5:1. Filtrarea biologica este necesara deoarece
resturile de mancare precum si fecalele pestilor se descompun eliminand amoniac, care e toxic. Unele bacterii descompun amoniacul in nitriti,
care sunt de asemenea toxici pentru pesti, iar altele descompun nitritii in nitrati, care sunt mai putin toxici si sunt folositi de plante.
Filtrarea chimica se bazeaza pe o reglare interna a acvariului la nivel chimic. Efecte foarte bune il au utilizarea anumitor plante si a turbei.
Mai nou se foloseste si carbunele activ, dar nu este indicat a se folosi pe termen lung decat daca acvariul nu este plantat, acesta
eliminand si multe din substantele necesare plantelor.
Tips : Rezidurile organice din acvariu trebuiesc eliminate cu orice pret, deoarece acestea intra in putrefactie si consuma oxigenul din apa modificand totodata si pH-ul apei.
Va recomandam:
Un articol de exceptie foarte util pentru toti cei careinca nu si-au construit inca un filtru exterior. Contine informatii foarte detaliate referitoare la materialele necesare precum si la modul de construire respectiv intretinere.
Autor: D-nul Traian Dobre
"Principiu de functionare
Pompa trimite apa curata din partea inferioara a filtrului in acvariu (recomand sa curga tangential la suprafata apei; astfel se aereaza si nu face zgomot; furtunul de plastic se poate fixa pe peretele interior al acvariului cu doua ventuze prevazute cu ureche). Cu ajutorul uneia sau mai multor (!) amorse - pe principiul vaselor comunicante - apa murdara trece din partea inferioara a acvariului (4-6 mm deasupra substratului) inpartea superioara a filtrului (aproximativ 1 cm deasupra straturilor filtrante). Amorsarea tevii se face prin scufundarea ei in acvariu, pana la eliminarea totala a aerului. Apoi, sub apa, se acopera capul scurt cu degetul, se scoate din acvariu si se introduce in filtru.
Atentie! Nu se va lua degetul de pe gaura, decat dupa scufundarea capatului scurt in apa din filtru.
Atentie! Capatul lung al tevii nu trebuie scos de sub apa in timpul amorsarii sistemului. Daca aerul patrunde in amorsa, apa nu mai curge."
http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu