20 octombrie 2010

Acvariile marine

www.acvaristica.forumgratuit.ro

Acvariile marine de recif sunt mai dificil de tinut decat niste acvarii de apa dulce, insa frumusetea pestilor si a posibilitatilor de "amenajare" ale acvariilor suplinesc din plin munca depusa pentru intretinearea acestor "bijuterii acvatice". Pentru a intelege mai bine modul de viata pe care e bine sa-l oferi pestilor din acvariul personal este bine sa cunosti cateva aspecte despre viata pestilor...
Pestii marini de recif
Acvariile marine de recif sunt mai dificil de tinut decat niste acvarii de apa dulce, insa frumusetea pestilor si a posibilitatilor de "amenajare" ale acvariilor suplinesc din plin munca depusa pentru intretinearea acestor "bijuterii acvatice".

Pentru a intelege mai bine modul de viata pe care e bine sa-l oferi pestilor din acvariul personal este bine sa cunosti cateva aspecte despre viata pe care pestii marini de recif o duc in libertate, precum si cateva aspecte ale structurii complexe numite "recif".

Reciful in sine este o structura de o complexitate extrema, care ofera posibilitatea de a trai nu doar sutelor de specii de pesti pe care le adaposteste, ci si numeroaselor specii de moluste si nevertebrate. Reciful in sine este o lume imensa in care diverse specii de pesti marini reusesc sa traiasca la fel de comod chiar daca au diferite modalitati de a se inmulti, de a vana, de a se hrani si de a se ascunde.

Cea mai izbitoare caracteristica a pestilor de recif, luati ca o comunitate, este diversitatea lor. In recifurile de corali din zonele oceanului Atlantic si ale Pacificului indian traiesc peste 4000 de specii de pesti marini, aproximativ 18% din numarul total al pestilor de pe glob. Numarul mare de specii de pesti care traiesc in recifurile de corali se datoreaza faptului ca un recif poate oferi o gama foarte larga de habitaturi diferite, care sa implineasca necesitatile numeroaselor specii diferite de pesti. Reciful va oferi pestilor diferite grade de apropiere fata de tarm, diferite moduri de expunere la curentul marin si la valuri, diferite moduri de expunere la lumina solara, diferite cantitati de alge sau plancton, care servesc drept hrana.


Pentru ca am observat cat de numeroase sunt speciile de pesti care traiesc intr-un recif este usor de inteles ca modurile de viata ale acestora difera foarte mult, si la fel modul acestora de a se inmulti. Majoritatea speciilor de pesti din recif vor arunca in apa ouale si sperma, fecundarea avand loc in apele medii ale oceanului. Totusi numeroase specii din recif vor prefera sa se inmulteasca depunand oua pe substratul recifului, construind cuiburi in care sa depuna ouale sau chiar vor pastra ouale fertilizate in gura pana cand puii vor ecloza.

Majoritatea pestilor de recif au o perioada oceanica, si o perioada sedentara. In cadrul perioadei oceanice, pe o durata de la 9 pana la 100 de zile, in functie de specie, pestii traiesc in ocean, cautand un recif in care sa-si petreaca restul vietii. Cand pestii au gasit reciful ei se "stabilizeaza", iar corpul lor sufera numeroase modificari. De cele mai multe ori pestii o data stabilizati intr-un recif isi vor trai tot restul vietii in acesta, in perioada sedentara.

Cum se hranesc pestii de recif

In recif sunt diferite tipuri de pesti, cu diferite modalitati de hrana. Esxista grupa pestilor care se hranesc cu plancton, si care sunt fie pesti diurni, fie pesti cu activitate nosturna. Acesti pest circula de obicei in bancuri, cautandu-si hrana.

Alta categorie de pesti sunt pestii ierbivori. Acestia se hransec mai ales cu alge, si joaca un rol foarte important in pastrarea echilibrului natural al recifului, impiedicand algele sa se dezvolte peste masura.

Pestii care se hranesc cu nevertebrate sunt un numar foarte mare de specii, printre care se regasesc pestii Iinger sau pestii Fluture. Acestia consuma polipi de coral, moluste nevertebrate si alte tipuri de nevertebrate.

Pestii omnivori se pare ca au avut origini carnivore, si in timp au inceput sa consume orice tip de hrana. Pestii omnivori consuma nevertebrate, crustacee, stele de mare si alge.

Pestii carnivori traiesc mancand alte tipuri de pesti. Acestia sunt pesti de marime mai mare, care isi desfasoara activitatea pradatoare mai ales in zori, sau seara, cand sunt mai greu de observat de catre ceilalti pesti.

O alta categorie de pesti sunt pestii care traiesc mancand mucusul si parazitii care se dezvolta pe trupurile celorlalti pesti, asemeni pestelui neon, sau al anumitor pesti sanitari.

Este bine de stiut ca aceste grupuri de pesti traiesc in interdependenta, si un dezechilibru produs in oricare grup ajunge sa influenteze viata sau dezvoltarea celorlalte. Pe scara larga, planetara, disparitia prea multor specii de pesti va conduce chiar la disparitia ecosistemului natural asa cum il cunoastem astazi.

http://www.animale-iubite.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu