18 octombrie 2010

Reteta CO2 ( a la bomba ).

La un acvariu de 50 litri o bomba facuta cu gelatina si "reglata" din amestec o sa dea maxim 2 bule pe secunda. Chiar si cu un reactor bun, daca ai lumina si folosesti fertilizare nu o sa se intample nimic grav. Vad ca multa lume vorbeste din auzite cu bombe explodate. E corect, s-a intamplat de 2-3 ori. De ce? Din lenea si dezinteresul unora care inteleg ca acvaristica ca un must-have doar de a avea cu ce sa se laude si atat. Daca ai un KH mai mic de 2, trei fire amarate de plante care sa nu poata consuma CO2-ul si un acvariu de vreo 10 litri e posibil cu o bomba sa intoxici pesti. Dar doar atat. La un acvariu de 50-70 litri plantat mediu si cu o lumina de minim 35-40 lumeni pe litru in veci nu o sa cobori PH-ul sub 7, ma refer cu ajutorul unei bombe cu o compozitie facuta ca la carte.

Reteta care o folosesc eu , ca tot veni vorba de scris ca nebunul si fara un raspuns concludent:
Pentru un pet de 2 litri:
-500 grame zahar
-1300 ml apa
-1 plic gelatina
-1 plic drojdie uscata
-1 plic bicarbonat de sodiu
Se dizolva zaharul si in functie de duritatea apei mai adaugati un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu ( o apa cu un kh de peste 8 nu mai este nevoie de bicarbonat, la o apa cu un kh de 2 punet-i o lingurita rasa )in 1100 ml apa calda, separat in 100 ml apa la temperatuara maxima de 50 grade se pune la inmuiat gelatina, dupa care se va adauga peste apa cu zahar si se amesteca usor pentru a nu face spuma si se lasa minim 18 ore la frigider.

A doua zi in 100 ml apa calduta , maxim 40 grade, se pune la inmuiat un varf de lingurita de drojdie, aproximativ cat 4 boabe de mazare si f. f. f. f. bicarbonat de sodiu pentru cei care au apa cu un KH mai mic de 4. Dupa ce sticla cu gelatina a ajuns la temperatura camerei se adauga apa cu drojdie si se monteaza sticla la "instalatie".

Reactia va incepe dupa 3-6 ore in functie de temeperatura sticlei. Posibil sa fie si in afara marjei data de mine, asta in functie de multe aspecte printre care si eroarea umana. Recomand ca sa folositi instalatia fara vreun robinet sau daca este il dati la maxim ca sa circule co2 fara impediment. Nu opriti noaptea CO2-ul. Pentru cei cu foarte putine plante si fara lumina suficienta care sa faca plantele sa creasca si sa consume dioxidul nu va recomand asa ceva. E ca si cum ti-ai pune abtipild cu MOMO pe o dacie 1310 produsa in 1986 si facuta svaiter de rugina. Si sa nu uit, un cheker, drop cheker, indicator permanent de CO2/PH. Google-it. Nu este o avere si cu solutia reactiv o sa va ajunga un an de zile.

LE. Sa nu uit, ce este mai important, reteta aceasta este rezultatul "cercetarilor" mele indelungate si la o temperatura ambianta intre 20 si 24 grade compozitia trebuie sa tina mai bine de 5 saptamani. Cei care vor mai mult gaz se poate pune la inceput mai multa drojdie, pana la o lingurita rasa si un pic. Dar va tine mai putin de o luna compozitia. Iar la aceasta cantitate recomand un vas decantor dupa bomba pentru a nu avea suprize cu spuma produsa, care va fi un pic mai mare. Si pentru cel putin pentru primele 24 ore incercati sa supravegheati instalatia pentru a nu avea probleme.

Succes. Nelamuriri? Intrebarile pe PM.

Autor: Sorin C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu