09 septembrie 2010

Biofilmul

www.acvaristica.forumgratuit.ro


Deseori, o pelicula de proteine si substane uleioase apare pe suprafata apei acvariului. Este un fenomen normal pentru un setup nou si de obicei dispare de la sine, dupa ce bacteriile incep sa-si faca treaba si apa acvariului se stabilizeaza. Alteori, biofilmul apare si in acvarii vechi, stabilizate, dupa aditia de medicamente, conditioneri pt. apa sau chiar si din cauza grasimilor din hrana pestilor. In conditii de lumina slaba sau pe timpul notii, se inmultesc exploziv, ajungand sa acopere complet suprafata apei. Pelicula respectiva impiedica schimburile normale de gaze, deci trebuie indepartata.

Sunt mai multe metode de indepartare a acesteia:

Hagen are un produs (Waste Control - A-7663) ce contine bacterii “bune” ce suplimenteaza pe cele aflate normal in apa si care ajuta la eliminarea biofilmului prin digerarea acestuia. Este o procedura de durata si elimina in mod natural pelicula. Desi este o metoda non-chimica, naturala, sunt discutii in jurul dezechilibrului produs prin suplimentarea fortata a bacteriilor…

O alta metoda la fel de ecologica, este folosirea unor accesorii (A-1006 Aqua Clear Surface Skimmer,

A-240 Fluval Surface Skimmer) ce se adapteaza la sistemul de filtrare si care aspira simultan atat apa de la fundul acvariului cat si de la suprafata acestuia. Astfel, pelicula este trimisa catre filtru, unde este neutralizata de mediile de filtrare. Aici se dovedeste foarte eficient filtrul cu carbon activ, ce captureaza excesul de proteine aflate in biofilm. Fluval Opticarb contine, pe langa carbon si rasini ce ajuta la inlaturarea completa a peliculei de suprafata.

In cazul unei pelicule de mica intindere este suficient ca duza de la iesirea filtrului sa fie indreptata catre suprafata apei si valurelele create sa faca sa dispara incet-incet biofilmul.

O metoda ieftina, este folosirea de prosoape de bumbac sau de hartie. Prosopul se introduce sub pelicula pe o latura a acvariului, apoi prin ridicarea acestuia este absorbita si indepartata si pelicula de la suprafata. Metoda necesita multa rabdare, dar duce la eliminarea completa a biofilmului.


mai multe discuti puteti urmari in link-ul alaturat:  http://acvaristica.forumgratuit.ro/informatii-si-detalii-acvaristice-f12/biofilmul-sau-pelicula-grasa-de-pe-suprafata-apei-t808.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu