09 septembrie 2010

Carbonul activ

mai multe detali/preluat de pe:  www.acvaristica.forumgratuit.ro

Carbonul activ este folosit destul de frecvent ca si componenta a sistemului de filtarare in acvariu, dar sunt multe mituri si neintelegeri privind carbunele si ce poate sau ce nu poate sa faca acesta.


Unele mituri sunt atat de frecvent repetate, incat multi cred in ele ca intr-un adevar absolut.

Carbonul extrage o serie de substante din apa, inclusiv molecule organice dizolvate – acesta fiind motivul principal de folosire a lui in acvariu.

Extrage medicamentele, antibioticele si colorantii (folositi de producatorii de hrana pt pesti) asta insemnand ca este bun pt inlaturare ecesului de medicamente sau rsturilor acestora, dar si ca trebuie inlaturat din filtru in timpul tratamentelor.

Extrage clorul si cloramina, fiind deseori inclus in sistemul de prefiltrare al sistemelor de osmoza, pt a preveni deteriorarea membranelor osmotice.

Extrage majoritatea metalelor grele, cantitatea depanzand insa de factori cum ar fi solubilitatea acestora si pH-ul acvariului.

Este important sa precizam ca sunt substante cum ar fi amoniacul, nitritii, nitratii, fosfatii, sarurile anorganice (clorura de sodiu), pe care carbonul le absoarbe in cantitati insignifiante.

Substantele de genul nitratilor si fosfatilor sunt extrase de rasini speciale si unele produse din comert contin amestecuri de carbune si rasini.

In afara de lista substantelor pe care carbonul le absoarbe sau nu, mai sunt multe neintelegeri legate de acesta.

Deseori se spune ca saturarea cu substante a carbonului duce la „scurgerea” acestora inapoi in acvariu. Acest lucru este improbabil in conditii normale. Odata retinute, sunt necesare conditii speciale, cum ar fi valori extreme ale pH-ului, pentru ca substantele sa fie eliberate. Toate acestea se intampla daca respectivul carbune este lasat prea mult fara a fi schimbat. In acest caz, el este acoperit de un biofilm si devine parte a filtrarii biologice. In acest caz, normal este fie sa fie schimbat regulat pt a putea sa-si indeplineasca menirea sa, fie, in cazul in care alegi sa nu-l mai folosesti sa fie inlocuit cu un biofiltru.

Inca o ingrijorare in ce priveste folosirea carbonului este posibilitatea ca acesta sa inlature substante dorite din apa acvariului. Chiar daca acest lucru este posibil, in realitate este putin probabil ca substantele necesare (fierul in acvariile plantate, de pilda), sa fie inlaturate in cantitati sesizabile in conditiile normale ale unui acvariu.

Cat de mult carbon sa folosesc si pt cat timp?

Este aproape imposibil sa recomanzi o anumita cantitate de carbon activ ori perioada cat ar trebui acesta pastrat in acvariu. Aceasta deoarece sunt numerosi factori de care depinde aceasta si fiecare acvariu este unic, in felul sau. Incarcatura biologica a apei are o influenta majora dar si calitatea carbonului in sine este diferita, deci si capacitatea acestuia de absorbtie difera.

Fabricantul prevede un ghid de utilizare in care se spune cat ar trebui sa aiba eficienta carbunele lor. Aceasta poate varia de la una la patru saptamani pt buretii cu carbon pana la cateva saptamani in cazul carbonului granular, ajungand chiar la cateva luni pt granulele de inalta calitate. Bineinteles ca toate acestea depind de cantitatea folosita, de volumul acvariului si de nivelul de incarcatura al acestuia.

Pentru ca respectivul carbune sa fie eficace, apa trebuie sa fie filtrata mecanic in prealabil. Este necesara o buna circulatie a apei prin carbune, prin urmare, lafolosirea carbunelui granular, un strat subtire este mai eficient decat unul prea gros.

Prin urmare, am nevoie de filtrare cu carbune?

In cele majoritatea acvariilor bine intretinute, curate, si cu schimb saptamanal de apa nu este o nevoie imperioasa de carbune activ. In orice caz, datorita efectelor sale, cu siguranta nu strica sa fie folosit, atata timp cat rezultatele sunt de departe mai importante decat deserviciile aduse (multe dintre acestea fiind oricum, doar exagerari sau mituri) multi acvaristi adopta o pozitie prudenta si folosesc carbunele in caz de nevoie, pt inlaturarea urmelor tratamentelor sau a taninilor.

Pe de alta parte, altii considera carbunele ca pe o „masura de siguranta”. Inlocuit cu regularitate, el va elimina rezidurile clorului care nu au fost eliminate de produsele pt imbunatatirea calitatii apei, inlatura toate felurile de reziduri organice daunatoare aflate in mici cantitati in apa de robinet, ajutand la o mai buna filtrare biologica, sprijina mentinerea nivelului de oxigen si ajuta la stabilizarea pH-ului. Ajuta la indepartarea feromonilor eliminati de pesti si care ar impiedica o crestere normala a acestora. Folosirea carbunelui proaspat da apei o claritate de cristal si regenereaza calitativ apa veche de acvariu.

Pe de alta parte, multe din aceste rezultate sunt obtinute printr-o schimbare regulata a apei!

Daca filtrul tau vine cu un sistem integrat de carbune, poti sa-l folosesti linistit pt perioada recomandata de producator. Cat de des il inlocuiesti cu carbune proaspat, este o alegere personala, iar costul nu ar trebui sa fie un impediment. Tine minte ca filtrarea biologica este cea mai importanta functie a unui filtru, deci daca hotarasti sa nu mai folosesti carbunele, inlocuieste-l cu un mediu de filtrare biologica.

Un ultim mit referitor la carbunele activ este ca poate fi regenerat in conditii casnice. Eliminarea impuritatilor din carbune presupune temperaturi de peste 1000 grade Celsius la o anumita presiune, cu alte cuvinte nu-ti mai pierde timpul si nici nu-ti mai incarca facturile cu incercari nereusite!

http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu