09 septembrie 2010

Hrana pesti de acvariu

http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/

Hrana

Hrana administrata pestilor de acvariu constituie factorul decisiv in dezvoltarea si inmultirea pestilor de acvariu in cazul in care ceilalti factori de mediu sunt in limitele indicati pentru fiecare specie in parte. Un aspect carecontribuie de asemenea la crestere si inmultire in bune conditii este spatiul din acvariu, observandu-se astfel ca exemplarele tinute in acvarii mari cresc mai repede si la dimensiuni mai mari decat cele din acvarii mici sau aglomerate.



Hranirea trebuie sa se faca zilnic de 2-3 ori in cantitati mai mici astfel incat pestii sa o consume in cca 5-10 minute.

Pe parcursul unei zile pe saptamana este preferabil ca pestii sa nu fie hranti deloc, acest lucru semanand mai mult cu situatiile din mediul lor natural si in acest mod neajungandu-se prea usor la o supraalimentatie.

Este indicat ca hranirea pestilor sa fie efectuata de catre un singur om, deoarece fiecare prezinta un anumit tip comportamental si hranirea ar fi mai riguroasa si mai eficienta,fiind si mai usor controlabila.

Tipuri de hrana:
a) vie:
infuzori
microviermi
artemia
pureci de balta (ciclops si daphnia)
tubifex
chironomus
larve de tantari
vegetala

b) uscata:
produse concentrate uscate
pureci de balta
gammarus
c) congelata:
inima de vita
artemia
larve de tantari
pureci de balta (ciclops si daphnia)
fitoplancton

Atentie:

*prin supraalimentatie se obtine ingrasarea excesiva a pestilor, fapt care duce la sterilitatea sau la moartea acestora. Se estimeaza ca aproximativ 30% din pestii de acvariu mor din cauza acestui fapt;

*chiarsiin cazul hranirii cu hrana vie ( viermi, dafnii, crustacee), daca volumul de apa nu este suficient de mare, se ajunge la un consum excesiv de oxigen fie prin consumul direct sau datorat alterarii hranei moarte ( pesti au des prostul obicei sa omoare hrana vie dar sa nu o mai inghite in cazul in care sunt satui)

Tipul de hrana pe care il administram trebuie ales in functie de 3 criterii: dimensiunea hranei ( a particulelor, indivizilor), continutul in substante nutritive precum si speciile de pesti pe care dorim sa le hranim.


Particulele care compun hrana trebuie sa fie suficient de mici comparativ cu gura indivizilor, altfel acestia riscand fie sa nu o poata inghiti deloc, fie sa se innece cu ea. Foarte des, apar cazuri de asfixiere cu tubifex lanivelul invivizilor tineri, acestia nemaiputand inghiti si nici scuipa hrana inghitita pe jumatate. In aceste cazuri va recommandam sa \'pisati\' cu o lama de ras pe un placaj de lemn tubifexul, acesta urmand sa fie spalat bine cu apa printr-o sita foartefina. Sa nu administrati pasta rezultata prin pisare fara oprealabila spalare, deoarece lichidul organic care rezulta in urma pisarii viciaza apa intr-un timp foarte scurt.

Astfel, din punctul de vedere al hranirii pestilor avem: specii fitofage,omnivore si rapitori.

Marea majoritate a specilor acepta o hrana mixta: concentrate uscate si hrana vie.

Hrana administrata trebuie sa fie variata, recomandarea noastra fiind sa alternati pe parcursul unei zile intre hranma concentrata si hrana vie sau congelata. Rezultate deosebite am obtinut prin hranirea alternata doar cu hrana congelata folosind: ciclopi, artemia, larve rosii de libelula.

Dezinteresul pentru hrana administrata (odata ce au dovedit ca aceasta este consumata cu mare placere) va poate da indicii referitoare la faptul ca fie indivizii sunt bolnavi fie factorii de mediu nu mai corespund ( temperatura, continutul in oxigen al apei, pH).

Tips :

hrana - trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura" si nu din culturi special create in scopul producerii de hrana

hranirea - trebuie safie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitati hranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-vaca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta; se recomanda in orice caz - spalarea hraneivii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creind un mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenului din apa)

www.acvaristica.forumgratuit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu