09 septembrie 2010

Otravirea cu amoniac a pestilor de acvariu.

http://www.acvaristica.forumgratuit.ro/

Daca pestii din acvariu sunt bine ingrijiti, problemele de sanatate se instaleaza foarte rar. Insa atunci cand pestii se imbolnavesc este esential sa aveti cateva informatii de baza despre simptomele si masurile care trebuie luate, in functie de afectiune. Tratamentul fiecarei boli este specific respectivei afectiuni.

Otravirea cu amoniac este una dintre cele mai intalnite cauze ale mortii pestilor de acvariu si apare cel mai des la instalarea unui nou acvariu. Pestii se pot otravi cu amoniac (NH3) si atunci cand au fost adaugati prea multi in acelasi timp in acvariu, cand filtrul de apa nu mai functioneaza sau cand se produc schimbari bruste ale conditiilor din apa.

Cele mai intalnite simptome ale otravirii cu amoniac sunt:

- Pestii incearca sa respire la suprafata apei

- Branhiile sunt rosii sau vinete

- Pestii sunt letargici

- Lipsa apetitului

- Pestii stau pe fundul acvariului

- Pete rosii pe inotatoare si corp

Otravirea cu amoniac se poate produce subit sau pe parcursul a mai multor zile. La inceput, pestii s-ar putea sa vina la suprafata apei pentru a incerca sa respire. Branhiile vor deveni rosii sau vinete si vor parea ca sangereaza. Pestii vor incepe sa-si piarda apetitul si vor deveni din ce in ce mai letargici. In unele cazuri, pesti pot fi observati pe fundul acvariului, stand nemiscati cu aripioarele lipite de corp. Pe masura ce otravirea cu amoniac continua, tesuturile vor fi afectate si acest lucru va fi semnalat de pete sangerii care apar pe inotatoare si corp. Pestele incepe sa aiba hemoragii interne si externe si in cele din urma moare.

Masuri pe care le puteti lua:

- Scadeti pH-ul apei sub nivelul de 7.0

- Inlocuiti intre 25% si 50% din apa

- Folosti substante care vor neutraliza amoniacul

- Reduceti hrana pestilor

Daca nivelul de amoniac depaseste 1 ppm (parti per milion), asa cum este indicat de un instrument specific, incepeti imediat tratamentul. Scaderea pH-ului apei va fi de mare ajutor pentru starea de sanatate a pestilor. Acelasi efect il va avea si schimbarea pe jumatate a apei (asigurati-va ca apa pe care o puneti in acvariu are aceeasi temperatura ca si cea in care se afla pestii). S-ar putea sa fie nevoie sa schimbati apa de mai multe ori pentru a scadea nivelul amoniacului.

Daca pestii sunt foarte afectati, folosirea unor substante care sa neutralizeze amoniacul este recomandata. Hranirea ar trebui sa se faca mai rar pentru a diminua si nivelul de resturi. Nu trebui sa adaugati noi pesti in acvariu pana cand nivelul de amoniac si nitriti din apa nu scade la zero.

Avand in vedere ca toxicitatea amoniacului este legata de pH, testarea nivelurilor atat a amoniacului cat si a pH-ului este esentiala. Amoniacul devine din ce in ce mai toxic pe masura ce pH-ul creste peste nivelul de 7.0. La un nivel de 1ppm sau 1mg/l al amoniacului, pestii au de suferit chiar daca nu arata simptome foarte evidente. Chiar si niveluri mai mici pot fi fatale daca pestii sunt expusi pentru mai multe zile la rand. Din acest motiv este esential sa verificati zilnic nivelul de amoniac si sa continuati tratamentul pana cand acest nivel scade la zero. Cand cantitatea de amoniac din apa este mare pentru o perioada mai lunga, pestii pot continua sa moara si dupa ce ati inceput tratamentul.
Prevenire

- Populati treptat acvariul cu pesti

- Hraniti pestii cu cantitati mici de mancare

- Indepartati hrana nemancata

- Schimbati regulat apa

- Testati apa in mod regulat pentru a depista din timp orice problema

Cheia pentru a evita moartea pestilor din cauza otravirii cu amoniac este sa nu supra-populati acvariul imediat dupa ce l-ati achizitionat.

Adaugati numai doi sau trei pesti pana cand faceti ciclul acvariului. Un acvariu ce este de abia facut nu are bacteriile de care are nevoie pentru a avea un ciclu biologic stabil. Chiar si intr-un acvariu vechi nu adaugati decat cativa pesti odata. Hraniti pestii cu cantitati mici de mancare si indepartati hrana care nu este consumata in cinci minute. Curatati acvariul saptamanal, avand grija sa indepartati plantele moarte sau alte resturi. Schimbati partial apa cel putin odata pe saptamana, chiar mai des in cazul acvariilor foarte populate. Verificati nivelul amoniacului din apa de cel putin doua ori pe luna pentru a detecta problemele inainte ca acestea sa se agraveze. Daca filtrul de apa se opreste, verificati nivelul amoniacului dupa 24 de ore pentru a va asigura ca bacteriile din acvariu care elimina deseurile nu au fost afectate.

Articol copiat de pe http://www.animalutze.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu